Pite veľa tekutín, no vyhýbajte sa alkoholu a káve.
Jedzte malé porcie a často, pričom jedlá by mali byť vyrobené z mliečnych výrobkov, svetlých rýb, hydinového mäsa, dobre uvarených vajec, bieleho chleba, cestovín či ryže.
Snažte sa vyhýbať potravinám a nápojom, ktoré hnačku zhoršujú. Ide hlavne o mastné, tučné potraviny, ako napr. hranolky a hovädzie burgery, uvarená suchá fazuľa, jablkový džús, čerstvé ovocie a zelenina a korenené jedlá ako sú čili papričky.
Jedzte pomaly.
Ak máte zápchu:22
Uistite sa, že sa vo vašej strave nachádza veľa vlákniny (nestráviteľných látok). Medzi dobré zdroje vlákniny patria celozrnné raňajkové cereálie, celozrnný chlieb a múka, hnedá ryža, celozrnná pasta a čerstvé ovocie a zelenina.
Pite veľa vody – pomôžu teplé aj studené nápoje. Stanovte si cieľ vypiť minimálne dva litre tekutín denne. Je to dôležité najmä vtedy, keď si zvýšite množstvo vlákniny v strave, keďže prijímanie vlákniny bez dostatočného príjmu tekutín môže zápchu ešte zhoršiť.
Populárnymi prírodnými prostriedkami na úľavu od zápchy je slivková šťava, slivky a figový sirup.
Mierne cvičenie, ako je napr. chodenie, môže pomôcť rozhýbať črevá.